lauantai 20. tammikuuta 2018

MESTARI JA MARGARITA, WILLENSAUNA

Keskiviikkona 17.1.2018

JÄNNÄ TAPAUS.

Mihail Bulgakovin teos on  suomennettu yleensä nimellä Saatana saapuu Moskovaan.Nyt paksusta ja aikoinaan Neuvostoliitossa osin sensuroidusta teoksesta saatiin nähdä ohjaaja ja dramatisoija Anne Rautiaisen hyvin karsima versio. Näin keskityttiin rakkaustarinaan ja ainakin jonkun harmiksi pari Wolandin demonia puuttui kokonaan. Mutta esitys toimi kokonaisuutena ja tuskin on Willensaunassa koskaan nähty näin visuaalisesti komeita näkyjä.

Näyttelijöitä oli vain kuusi ja usealla oli kaksoisrooli.Pimeyden ruhtinas Marc Gassot, Woland, elegantti paholainen puhui harvinaisen selkeästi ääntäen -siis ruhtinaan tavoin.

Tässä kohtaa heti kummastelu käsiohjelmasta, jossa näyttelijät olivat vain yhden rivin nimiluettelona. Miten voi luulla, että kaikki yleisöstä tunsivat näyttelijät- eivätkä tietysti tunteneetkaan. Outoa ja kummallisen ylimielistä. Sensijaan muita toimijoita esiteltiin tarkemmin ja se on hyvää ja ansaittua.
Yritän aina korostaa ohjelman tärkeyttä.

Tarkistus johti siihen , että näyttelijätkin olivat sentään saaneet esittelynsä, mutta olisi ollut aika helppoa lisätä tekstiin , missä roolissa he nyt olivat.

Minulle oli uutta tämä paholaisen hallitsema maailma, jossa tapahtui heti alussa kummia. Hänen seurassaan liikkuivat Begemot-kissa, (Juha Varis) ja Hella noita-( Maria Kuusiluoma).

Goethen Faust oli Bulgakovin esikuva ja siitä olikin lainauksia
Juhani Laitala esiintyi runoilija Bezedommina Ja myös Pontius Pilatuksena. Ylipapin ja Jeesuksen (Jeshua) keskustelut jäivät kuitenkin vähemmiksi ja pääosaan nousivat rakastavaiset Runoilija ja Margarita pienikokoisine nukkeineen, joita he hyvin käsittelivät.
Mieleen tuli heti Indonesian nukketeatteri, joka on siellä kovasti voimissaan.

Ohjaaja Anne Rautiaisesta kerrottiin , että hän on perehtynyt nukketeatteriin ja fyysis-visuaaliseen teatteriin eri puolilla maailmaa.

Janne Siltavuoren osuutta olivat lavastus, nuket ja pukusuunnittelu. Pietu Pietiäinen vastasi valo- ja videosuunnittelusta. Vielä muitakin oli tarvittu suunnittelemaan taikamaailma Willensaunaan. Komeasti siinä lennettiin yli Moskovan valojen.

Pidin näytelmästä. Täytyy myöntää, että esitys pääsi jotenkin positiivisesti yllättämään minut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti