tiistai 5. joulukuuta 2017

PUTOAMISEN TAITO , TEATTERI JURKKA 2.12.2017

JURKASSA, pienessä kruununhakalaisessa huoneteatterissa on usein nautittu uskomattoman tunteikkaista esityksistä, niin tälläkin kertaa.

Ikääntynyt äiti, entinen seurapiirikaunotar Big Edie Beale ( Ella Pyhältö ) ja hänen tyttärensä kabareeurasta edelleen  haaveileva Little Edie Beale ( Emmi Pesonen) asuvat enää yhtä, erittäin sekaista huonetta merenrantakartanossaan Grey Gardensissa. Muut 27 huonetta ovat pesukarhujen ja merilintujen valtaamia.

Dekadenssin huikea tarina pohjautuu tositapahtumiin, erakoituviin naisiin, joilla kuitenkin on keskinäinen voimakas elämä, näin ainakin teatterissa esitettäväksi. Molemmat taitavat näyttelijät pitävät tilanteet hienosti hallussaan.

Grey gardens ( 1975) on dokumenttielokuva , josta on tehty myös vuonna  2009 elokuva ja Broadway-näytelmä. Erikoisen lisän tarinaan tuo se, että Bealet ovat Jacqueline Kennedy Onassiksen  lähisukulaisia ja Ella Pyhältö tekee myös esityksessä pienen roolin huippurikkaana, muodikkaana kuuluisuutena, joka yrittää auttaa tätiään ja serkkuaan.
Jurkan näytelmä on ruotsalaisen Sara Stridsbergin kirjoittama ja on ensiesitys Suomessa.

Hyvin saavat kaksi näytelmän naista kuvattua keskinäisen voimakkaan suhteensa. Tottakai tarinassa on tragiikkaa, mutta naiset saavat puheeseensa ja suhteeseensa  runsaasti komiikkaa, niin että enemmänkin liikutaan hauskuttelun puolella ja ihmetellään naisten värikkäitä edesottamuksia. Ohjaaja on Sakari Kirjavainen.

Vanhan äidin suuret muistot ja asunnon uskomaton sekaisuus luovat yhdessä koko ajan kummallisen  ristiriidan. Nuorempi Edie on komea ja löytää sekamelskasta itselleen jatkuvasti erilaisia  näyttäviä asuja ja varsin vaikuttavia hattuluomuksia. Lavastus ja pukusuunnittelu on Heidi Tsokkisen.

Surulliseksi tarina muuttuu, kun nuorempi Beale muistelee, miten äiti otti 12-vuotiaan tyttärensä pois koulusta ja kotona sitten  vain tanssittiin ja pidettiin hauskaa  yhdessä. Mutta enempää ei tätä tragediaa käsitellä, vaan huikeasti taas hullutellaan.
Tässä kaikessa taitavat näyttelijät onnistuvat loistavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti