tiistai 21. marraskuuta 2017

MANNERHEIM JA SAKSALAINEN SUUDELMA

KAUPUNGINTEATTERI, SUURI NÄYTTÄMÖ 15.11.2017

 Suomi Satavuotta-teema  on merkinnyt paljon sodanajan muistelua-tottakai.
Tähän samaan joukkoon kuuluu myös yllämainittu, hyvin onnistunut esitys.
Suuri ansio  syntyy ASKO SARKOLAN hienosti tekemästä roolista Mannerheimina. Hän on onnistunut  sekä ulkonaisesti aristokraattisena maailmanmiehenä  että kokonaisuutena itse näytelmässä. Oikeastaan on jännää , että sodanajan esikunnan monet keskustelut eri upseerien kesken toimivat hyvin eivätkä kyllästytä. Sekä ohjaaja KARI HEISKANEN että videosuunnittelija, lavastaja kuin muutkin hoitavat työnsä ja tekniikan sujuvasti. On paikallaan, että taustatekstinä annetaan tietoja eri tapahtumista. Näyttämöllä käsitellään paljon suomalaista lähihistoriaa.

Näytelmä perustuu Juha Vakkurin, myös kirjana julkaistuun työhön. Vakkuri ei ole ammattihistorioitsija. Haluankin puuttua muutamaan asiaan, jotka minua laajassa ja isossa työssä häiritsivät.

Yleisesti tiedettiin , että Mannerheim oli anglofiili. Vasta itsenäistynyt Suomen valtiojohto  mm. lähetti hänet Englantiin ja Ranskaan solmimaan suhteita. Hän todella kelpasi tähän työhön varmaankin aika harvojen aikansa suomalaisten johtomiesten joukosta. Jotenkin tämä olisi antanut selvempääkin kontrastia näytelmän saksalaissuhteisiin.

Lisäksi, vaikka tiedän, että  aina ei voi kaikkea ottaa mukaan , niin Hitlerin yllätyslento yksityiskoneellaan kesäkuussa 1942 onnittelemaan 75-vuotiasta Mannerheimia Immolaan, Imatralle oli niin merkittävä ja puhutteleva tapahtuma, että sen poisjättäminen suorastaan  häiritsi. Ainakin kun näytelmän perusteema olivat Mannerheimin saksalaissuhteet.

Mutta kaikenkaikkiaan näytelmä oli hyvä ja toimiva. Varmasti moni katsoja  sai oivallista historian kertausta.
Ja siis kyllä vanha historianopettajakin piti esityksestä.

Kaupunginteatteri on vuosien mittaan hienosti jaksanut toimittaa hyviä käsiohjelmia. Niin tälläkin kertaa. Kiitos niistä.
Toivoisin, että useampi ihminen tutustuisi ohjelmiin ja myös tietäisi mitä on katsomassa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti