KAUPUNGINTEATTERI, SUURI NÄYTTÄMÖ 15.11.2017
Suomi Satavuotta-teema on merkinnyt paljon sodanajan muistelua-tottakai.
Tähän samaan joukkoon kuuluu myös yllämainittu, hyvin onnistunut esitys.
Suuri ansio syntyy ASKO SARKOLAN hienosti tekemästä roolista Mannerheimina. Hän on onnistunut sekä ulkonaisesti aristokraattisena maailmanmiehenä että kokonaisuutena itse näytelmässä. Oikeastaan on jännää , että sodanajan esikunnan monet keskustelut eri upseerien kesken toimivat hyvin eivätkä kyllästytä. Sekä ohjaaja KARI HEISKANEN että videosuunnittelija, lavastaja kuin muutkin hoitavat työnsä ja tekniikan sujuvasti. On paikallaan, että taustatekstinä annetaan tietoja eri tapahtumista. Näyttämöllä käsitellään paljon suomalaista lähihistoriaa.
Näytelmä perustuu Juha Vakkurin, myös kirjana julkaistuun työhön. Vakkuri ei ole ammattihistorioitsija. Haluankin puuttua muutamaan asiaan, jotka minua laajassa ja isossa työssä häiritsivät.
Yleisesti tiedettiin , että Mannerheim oli anglofiili. Vasta itsenäistynyt Suomen valtiojohto mm. lähetti hänet Englantiin ja Ranskaan solmimaan suhteita. Hän todella kelpasi tähän työhön varmaankin aika harvojen aikansa suomalaisten johtomiesten joukosta. Jotenkin tämä olisi antanut selvempääkin kontrastia näytelmän saksalaissuhteisiin.
Lisäksi, vaikka tiedän, että aina ei voi kaikkea ottaa mukaan , niin Hitlerin yllätyslento yksityiskoneellaan kesäkuussa 1942 onnittelemaan 75-vuotiasta Mannerheimia Immolaan, Imatralle oli niin merkittävä ja puhutteleva tapahtuma, että sen poisjättäminen suorastaan häiritsi. Ainakin kun näytelmän perusteema olivat Mannerheimin saksalaissuhteet.
Mutta kaikenkaikkiaan näytelmä oli hyvä ja toimiva. Varmasti moni katsoja sai oivallista historian kertausta.
Ja siis kyllä vanha historianopettajakin piti esityksestä.
Kaupunginteatteri on vuosien mittaan hienosti jaksanut toimittaa hyviä käsiohjelmia. Niin tälläkin kertaa. Kiitos niistä.
Toivoisin, että useampi ihminen tutustuisi ohjelmiin ja myös tietäisi mitä on katsomassa.
tiistai 21. marraskuuta 2017
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti