maanantai 13. marraskuuta 2017

SUOMEN LAULU LAULAA SUOMELLE

Helsingin Kaupungintalolla 17.10. 2017
Suomen Laulu-kuoro esitti kuoromusiikillisen draaman Kaupungintalon kauniissa juhlasalissa täpötäydelle yleisölle. Välillä jo ovet suljettiin, mutta kuorolaiset kantoivat saliin lisää tuoleja.
Kun sekakuoro SUOMEN LAULU on jo  110 -vuotias, niin oli mukaan saatu huumorissävytteistä tekstiä siitä , miten satavuotias itsenäinen  Suomikin keksi noudattaa kuoron esimerkkiä.

Kauniisti soivat vanhat sävelmät, kuten Toivo Kuulan Siell´on jo kauan kukkineet omenapuut.
Joulukuussa 1899 perustettu kuoro laajeni vuonna 1907 sekakuoroksi. Olen oppinut arvostamaan sekakuoron monipuolisia mahdollisuuksia. Kuoron tekee minulle myös läheiseksi se, että oma poikani Markko laulaa mukana.
Kuoron johdossa ovat olleet monet huomattavat nimet kuten Heikki Klemetti, joka johti kuoroa vuosina 1900-1942 ja Ensti Pohjola, Jorma Panula, Seppo Murto, Timo Nuoranne ja vuodesta 2002 Esko Kallio.

Ensimmäinen Matteus-Passio esitettiin Johanneksen kirkossa  vuonna 1921. Sen merkitys, Pääsiäisen tarina on varmasti tärkeä monelle uskolliselle kuulijalle.

Satavuotias  Suomen Laulu  esiintyi 17.6 2000 Tallinnan laululavalla, Viron Laulujuhlilla esittäen mm. Gustav Ernesaksin ja Lydia  Koidulan  Mu isänmaa on minu arm ja Suomen laulun. Kuoro onkin viime vuosina päättänyt konserttinsa liikuttavasti komealla Suomen laululla.

Kaupungintalon tilaisuus henki  monella tapaa Kuoron arvokasta historiaa itsenäisessä Suomessa, näin myös kun voitiin esittää kuvia vanhoista ohjelmalehtisistä vuosikymmenten varrelta.
Draaman rakentaminen oli vaatinut työtä.
Erikoiset kiitokset myös tilaisuuden taitavalle pianistille.
ps.
Kiitos myös pienestä ohjelmalehtisestä, johon oli saatu mukaan paljon historiaa ja joka oli painettu mustalla värillä valkoiselle pohjalle ja oli hyvin luettavissa päinvastoin kuin monet teatterien ohjelmat, jotka turhaan on painettu harmaalla, beigellä tms. josta ei huonossa valossa saa selvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti